неделя, 8 май 2011 г.

Гергьовден



На  5.V.2011 г. в Професионална гимназия по транспорт “ Коста Петров” с. Борован се проведе празничен урок “Гергьовден”. Екип от учители и ученици подредиха празнична трапеза, посрещнаха гости и направиха възстановка на един от ритуалите, изпълнявани на този празник, “люлеене на люлка”. Този урок е продължение на редица уроци по география, СИП “Родова памет” и икономика, засягащи теми като традициите и обичаите в моя роден край, трудолюбието на българския народ, българският фолклор – важен за формирането на национално самосъзнание. И тук е мястото да кажем, че по-голяма част от учениците, участващи в този празничен урок, са членове на клуб “Съхрани българското” с ръководител Даниела Велчовска.
         Урокът започна с възстановка на ритуала “люлеене на люлка” за здраве.
 Учениците посрещнаха своите гости, а най-важният гост  беше гергьовското агне, закичено с традиционен венец от цветя.
 Празничните песни, изпълнени от група ученици към ОДК с. Борован, накараха всички присъстващи да усетят магията на предстоящия празник.
 На празничната трапеза учениците подредиха всички традиционни за празника ястия. Заедно с гостите, които присъстваха на урока, учители и ученици говориха за символиката на всяко ястие на празничната трапеза и  на ритуалите, които се изпълняват на Гергьовден. Споделиха кои са най-почитаните празници в семействата им, разсъждаваха върху текст на народна песен, изпълнявана на Гергьовден, доказаха, че икономиката на държавата ни е свързана с обичаите и традициите на народа ни.
   Както на всеки празник и на този имаше много усмивки, закачки и песни.

 Този празничен урок бе подготвен с много старание от учениците от Х клас специалност “Малък и среден бизнес”  и учителите Даниела Велчовска,  Петя Лазарова и Галя Муцовска.

Д. Велчовска

Няма коментари:

Публикуване на коментар