четвъртък, 25 декември 2014 г.

Проект "ИКТ в училище"

 За поредна година Професионална гимназия по транспорт ”Коста Петров” – с. Борован спечели проект „ИКТ в училище” на обща стойност 16 200,00 лв. (шестнадесет хиляди и двеста лева) с включен  ДДС.  Бяха закупени, инсталирани, конфигурирани и пуснати в експлоатация единадесет компютърни системи, едната от които ще се използва за сървър, четири лаптопа, пет проеткора, три монитора, три камери с прожектори за външно видео-наблюдение на училището и друг необходим хардуер.

Компютърна зала №1


Компютърна зала №2


Компютърна зала №3


На всеки етаж има мултимедия, както и персонални компютри в кабинетите.




вторник, 23 декември 2014 г.

Коледа 2014

Коледното тържество в ПГ по транспорт "Коста Петров" - Борован
Снимките от празника виж ТУК

вторник, 16 декември 2014 г.

Готвим вместе к празничному столу!

На 16 декември 2014 година се проведе открит урок по руски език "Готвим вместе к празничному столу!" в 10-а клас. Учениците представиха руски ястия, приготвени от тях по традиционни руски рецепти.
Гости на урока бяха  Десислава Николова - директор на гимназията и Петя Лазарова - класен ръководител на 10-а клас.

неделя, 14 декември 2014 г.

Обучение "Валидиране на знания, умения и компетенции"

На 13 и 14 декември 2014 година в гр. Вършец се проведе обучение на педагогическия колектив в Професионална гимназия по транспорт "Коста Петров" на тема  "Валидиране на знания, умения и компетенции".
Лектор на курса беше г-жа Митонка Червеняшка - Началник отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност” в РИО-Враца.

петък, 12 декември 2014 г.

Одобрени проекти в ПГ по транспорт "Коста Петров"



1.   Във връзка с наводнението в следствие на проливните дъждове на 31.07.2014 г., 01.08.2014 г и 02.08.2014 г., са отпуснати средства от Междуведомствена комисия за възстановяване  и подпомагане към Министерския съвет в размер на 192 342 лв. и 54 910 лв. с ДДС, с включен инвеститорски контрол за неотложни ремонтно-възстановителни дейности в Професионална гимназия по транспорт „Коста Петров“, с. Борован. Бе проведена Обществена поръчка по реда на глава с Глава осма „а“ от Закона за обществени поръчки - “Ремонтно-възстановителни дейности на покрив на Професионална гимназия по транспорт Коста Петров”, с. Борован, обл. Враца”. Вече тече ремонтната дейност за възстановяване на щетите.

2.   За поредна година Професионална гимназия по транспорт ”Коста Петров” – с. Борован спечели проект „ИКТ в училище” на обща стойност 16 200,00 лв. (шестнадесет хиляди и двеста лева) с включен  ДДС.  Бяха закупени, инсталирани, конфигурирани и пуснати в експлоатация единадесет компютърни системи, едната от които ще се използва за сървър, четири лаптопа, пет проеткора, три монитора, три камери с прожектори за външно видео-наблюдение на училището и друг необходим хардуер.

3.   Спечелен бе проект по Национална програма „Модернизация на материалната база в училище“, модул „Подобряване на училищната среда“ в две основни дейности:
„Извършване на обследване на сгради за установяване на     техническите характеристики”, свързани с изискванията по чл.169, ал.1,5, т. 1-5, ал. 2 и ал. 3 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) и изготвяне на технически паспорти съгласно чл. 176а от ЗУТ, по Национална програма „Модернизация на материалната база в училище“, модул „Подобряване на училищната среда“ за обект Професионална гимназия по транспорт „Коста Петров“, с. Борован – училищна сграда, физкултурен салон, учебни работилници.
ОБЩО В РАЗМЕР НА 7 685 лв. (седем хиляди шестстотин осемдесет и пет  лева) без ДДС или 9222 лв. (девет хиляди двеста двадесет и два  лева) с ДДС, която включва:
„Изпълнение на детайлно обследване за енергийна ефективност и издаване на енергиен сертификат”, съгласно чл. 12 от Наредба № 16-1594 от 13 ноември 2013 г. за обследване за енергийна ефективност, сертифициране и оценка на енергийните спестявания на сгради, по Национална програма „Модернизация на материалната база в училище“, модул „Подобряване на училищната среда“  на обект Професионална гимназия по транспорт „Коста Петров“, с. Борован – училищна сграда с РЗП - 2 124 м , физкултурен салон с РЗП - 223 кв.м., учебни работилници с РЗП – 606 кв.м.
 ОБЩО В РАЗМЕР на  5315 /пет хиляди триста и петнадесет/ лв. без ДДС или 6378 /шест хиляди триста седемдесет и осем/ лв. с ДДС. 

Очаквайте снимки от изпълнението на проектите.

петък, 5 декември 2014 г.

Открит урок "Les vêtements"

На 5 декември 2014 година в ПГ по транспорт се проведе открит урок по френски език в 10-а клас на тема "Les vêtements" /"Дрехите"/.
Структура на урока:
1. Беседа за различните стилове в облеклото. Най-характерни елементи за всеки стил - това, което го прави уникален и разпознаваем.
2. Брейнсторминг - на екрана се показват изображения, илюстриращи различните стилове, учениците трябва да назоват стила и да кажат акцентите.
3. Представяне на собствен индивидиуален проект -  рисунка на модел, кукла, презентация /по избор/. Всеки трябва да опише тоалета, частите му, цветовете, аксесоарите и цената. Останалите трябва да определят стила.
Часът протече с много емоции и динамика.

Открит урок "Le sport et vous"

Днес в ПГ по транспорт "Коста Петров" - Борован се проведе открит урок по френски език в Х-б клас на тема "Le sport et vous" /"Спортът и вие"/.

Структура на урока
1. Представяне на спорт по избор от всеки ученик /индивидуална задача/. 
Оценява се съдържанието на текста /интересни и малкоизвестни факти, световни постижения, български имена в конкретния спорт/, нивото на четивна техника, използването на нагледни средства, демонстрации и др.
2. Състезание за най-добре подготвен екип.
Класът се разделя на пет екипа на случаен принцип. Въпросите се виждат от всички участници, но всеки екип отговаря на един въпрос - да се познае конкретен спорт по описание. Може да се ползва и жокер. Всеки екип получава от 0 до 2 точки в зависимост от отговора.
3. Брейнсторминг - за излъчване на победител. На екрана се показват и скриват характерни елементи на спортовете /напр. тенис ракета, боксови ръкавици, платноходка и др./ Екипите трябва да разпознаят възможно най-много спортове, след което да ги назоват на френски език. При първи грешен отговор съответният екип отпада. Победител е отборът с най-много верни отговори.

Урокът е част от реализацията на Национална програма "ИКТ в училище", по която работим вече втора година.