четвъртък, 26 април 2012 г.

„Земята е една, да я опазим за нашите деца”


Грижа за земята през месец  април проявихме в две инициативи  :
 На 20 Април 12 г община Борован организира акция за почистване на ключови райони  , като част от националната кампания „Да изчистим България за един ден”
Доброволците от БМЧК „ Приятели на децата” почистиха района около гимназията  и автоспирката . На 12 май доброволците ще се включат в общо българското почистване .
На 21 Април 12 г във връзка с 22 Април 12 г „Ден  на земята” Гимназията се включи в общо националната кампания „ Подари дърво, засади гора”  организирано от министерството на околната среда и водите о министерство на образованието.Дърветата осигури държавно горско стопанство Враца.В парка на гимназията учители и ученици посадиха млади фиданки на кипариси и акации.Така след години гледайки красивия парк с гордост ще кажем :
”И ние допринесохме за това”
Ивалина Тановска, 10-б

Да изчистим България за един ден - слайдшоу

 

Подари дърво, засади гора - слайдшоу

 

четвъртък, 12 април 2012 г.

Великден в ДДЛРГ


Ние, доброволците от БМЧК Борован, на 12.04.2012г. посетихме нашите приятелчета в детският дом!!!
Боядисахме яйцата заедно и запазихме магията на един прекрасен и светъл празник!!! Великден!
Петя Бичовска, 10-б

събота, 7 април 2012 г.

Екскурзия на БМЧК



Доброволците  от  БМЧК - Борован бяха наградени с 300лв. от БМЧК -Враца. Те се организираха и отидоха на екскурзия на с маршрут Седемте престола, Чифлика, екопътека Дядо Йоцо и Черпишкия манастир  на 6 и 7 април.
На всички много ни хареса екскурзията. Децата бяха:
Моника от 9б клас
Веселина от 10а клас
Петя от 10а клас
Пепи от 10а клас
Генчо от 10б клас
Илиян от 10б клас
Мирослав от 10б клас
Петя от 10б клас
Снежана от 10б клас
Йоланта от 11а клас
Кристина от 11а клас
Ирина от 11а клас
Ралица от 11а клас
Камелия от 11а клас
Детелина от 11а клас
Малина от 11а клас
Ива от 11а клас

Петя Бичовска, 10-б 


петък, 6 април 2012 г.

Лазарки в ПГТ "Коста Петров"


Лазаровден е  празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Иисус Христос . Когато умира, четири дни след неговата смърт той възкръсва. Бог казва - "Лазаре, излез вън!", и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.
Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден.  Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.
На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника  Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии. Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.
Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

wikipedia

Малки лазарки от ОДК "Маша Белмустакова" посетиха ПГ по транспорт - Борован и заредиха всички с цветно настроение за празниците. Пъстрите им носии и звънки гласчета накараха големи и малки да се усмихват.