четвъртък, 29 март 2012 г.

Дрескод в организацията/ Uniforme scolaire



На 29 март 2012 година в  ПГТ "Коста Петров" - Борован, в 11-а клас се проведе открит бинарен интерактивен урок по Бизнескомуникации и Френски език "Дрескод в организацията/ Uniforme scolaire", организиран от Петя Лазарова - учител по икономически дисциплини и Антоанета Иванова - учител по френски език.
Наши гости  бяха инж. Снежана Иванова - директор, както и  колегите Цветомила Христова и Галя Муцовска .
Първата част на урока протече като  беседа за това що е дрескод и каква е ролята му във фирмата. Основните насоки по темата бяха за езика на дрехите, облекчения режим, стила на деловия служител как да въведем дрескода във фирмата, което беше и същността на втората - езикова част на урока, където учениците представиха на френски език своите проекти за ученическа униформа като вид корпоративно облекло. Бяха избрани различни начини на представяне - презентации, рисунки, ушити тоалети, кукли, както и живи манекени, най-малкият от които едва десетгодишен.  Основно се наблегна на материите, цветовите решения и цената. Предложенията бяха разнородни - чисто парадни униформи с лого на гимназията,  тоалети в спортен стил,  такива с етномотиви  и дори закачливи и весели предложения за лятото. 
В третата част беседвахме по един доста интересен за нас въпрос - в кои случаи биха носили униформа и каква цена биха приели за нормална, както и нещо което беше интересно пък за нас - учителите - биха ли искали нас да виждат в униформа. Доста интересни мнения бяха изказани, оказа се, че униформата не е отживелица и че освен себе си, би им било приятно да виждат и своите учители с облекло, издаващо принадлежност към училището.

Свободен, емоционален и отпускащ урок, който освен че ни дава отговори, постави и доста въпроси за размисъл.

Антоанета Иванова



вторник, 20 март 2012 г.

"Приглашаем на праздничный стол!"

10а клас представиха урок практикум по руски език "Приглашаем на праздничный стол!" Всички заедно , забавлявайки се опитаха руски традиционни блюда и се запознаха с руското гостоприемство и чаепитие.
Дияна Абрамова



понеделник, 19 март 2012 г.

Tous a table et bon appetit!

Традиционният от няколко години вече кулинарен урок в час по френски език този път премина на няколко етапа. Замисълът беше да започне от февруари и да приключи през март, като едно от мероприятията за месеца на  франкофонията. 

Тази година той бе проведен в двата десети класа, в двете специалности – Малък и среден бизнес и Автотранспортна техника, и в единадесети клас, специалност МСБ.
Учениците от десети клас представиха свое любимо ястие - ордьовър, разядка или десерт, както и рецептата за него.
В единадесети клас - освен представянето като кулинари - учениците направиха и състезание по подреждане на куверт.
Гости в нашите часове бяха класните ръководители на паралелките и колеги.
Практическото представяне на този модул прави доста по-лесно усвояването на граматика като article partitif, както и лексиката по темата, а най-вече етикета по време на хранене и основните правила.
Това са едни от най-любимите часове по френски език и се надявам традицията в ПГ по транспорт - Борован да бъде запазена и занапред.


Разгледай албумите:

10-А КЛАС

10-Б КЛАС - ПЪРВА ГРУПА

10-Б КЛАС - ВТОРА ГРУПА

11-А КЛАС - ПЪРВА ГРУПА

11-А КЛАС - ВТОРА ГРУПА

“Мениджър за един ден”

“Мениджър за един ден” е сред най-популярните инициативи на Джуниър Ачийвмънт България. Тя се провежда ежегодно и в над 100 държави по целия свят. В нея винаги се включват както висши държавни управници, така и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот.
Община Борован за първа година е домакин на международната инициатива. От ДАБ одобриха седем от подадените десет ученици, които се обучават в специалност "Малък и среден бизнес":

1.   Ангелина Ангелова – ученичка от ХІІ а клас
2.   Ива Александрова  - ученичка от ХІІ а клас
3.   Венцислава Иванова – ученичка от ХІ а клас
4.   Ива Ивайлова  - ученичка от ХІ а клас
5.   Детелина Генчева – ученичка от ХІ а клас
6.   Кристина Велева – ученичка от ХІ а клас
7.   Ралица Икова - ученичка от ХІ а клас


събота, 17 март 2012 г.

Второ място за отбора на ПГТ "Коста Петров" - Борован

Тази година  ПТГ „Н.Й.Вапцаров”-Враца бе домакин на регионалния кръг на националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС”, което се проведе на 16 и 17 март 2012 година. Участваха 20 ученици от пет професионални гимназии: ПГТ „Коста Петров” - Борован,  ПТГ „Васил Левски”- Видин, ПТГ „Юрий Гагарин”-Монтана и ПГТ „Н.Й.Вапцаров”-Сливница  и гимназията-домакин.

Отново ВТОРОТО място грабнаха нашите момчета. В индивидуалната надпревара Димитър Пановски се класира ТРЕТИ. 



Отбор на ПГТ „Коста Петров”, с.Борован
Ръководител:
Валентин Крумов Вельовски
Състезатели:
Борислав Серьожев Стойчев
Димитър Ивов Пановски
Васил Диков Лиловски
Георги Захариев Радьовски


Отборно класиране
1 място – ПТГ „Н.Й.Вапцаров”, гр.Враца
2 място - ПГТ „Коста Петров”, с. Борован
3 място – ПГТ „Н.Й.Вапцаров”, гр. Сливница
4 място – ПТГ „Юрий Гагарин”, гр. Монтана
5 място – ПТГ „Васил Левски”, гр. Видин

Индивидуално класиране
1. Звезделин Здравков - ПТГ „Н.Й.Вапцаров”, гр.Враца
2. Ангел Александров - ПТГ „Васил Левски”, гр. Видин
3. Димитър Пановски - ПГТ „Коста Петров”, с. Борован
4. Андриан Николов - ПГТ „Н.Й.Вапцаров”, гр. Сливница
5. Ивелин Валентинов - ПТГ „Юрий Гагарин”, гр. Монтана 




петък, 16 март 2012 г.

Екоден


ПГТ "Коста Петров" - Борован традиционно провежда екодни два пъти в годината - през есента и през пролетта. Днешната акция се проведе след часовете - организирахме основно пролетно почистване и освежаване на двора и училищния парк. Всеки клас отговаряше за район, за който да се погрижи - изчистване и изнасяне на падналите листа и клони, подрязване и оформяне на храстите  по алеята, варосване и окопаване на дърветата, почистване на плаца и игрището.
Първенци на деня станаха учениците от 12-а клас, на които бе връчена грамота и награда. Всеки клас получи бонбониера и пунш, осигурени от д-р Н. Велчовска.


ВИЖ АЛБУМА

четвъртък, 8 март 2012 г.

Празник на майката и жената


Душата бръчки  няма


Кога си играеш, приятелко моя ?
Къде ти е куклата, мечето плюшено ?
Кога се изгуби дъхът неспокоен
на малката пикла, в душата ти сгушена ?
До скоро надничаше тя през очите ти,
на пръсти повдигната, мръсна и рошава.
И тичаше дръзко и нагло в мечтите ти
онази, хлапачката – дивата, лошата.
Къде я изгуби по пътя ? Не помниш ли ?
И толкова време живееш без пакости !
Мечтите си детски все още не гониш ли ?
Кои са днес твоите момичешки радости ?
Защо ме поглеждаш така възмутена ?
О, ти си порасла ! Узряла ! Разбирам.
Душата ти сбръчкана, очите – студени.
И даже в ирония ме подозираш.
Недей си отива, лудетино дива !
Недей я убива, глупачке ! Не смей !
Та тя зад очите ти още е жива
и още мечтае, и още се смей !
Детето в теб съвсем не си отива.
И старостта е най-голямата измама.
Докато то живее, ти си жива !
И запомни: душата бръчки няма !



Мадлен Алгафари


Наситен с емоции  беше празникът в училище - танците, песните, скечовете и модното ревю предизвикаха настроение и усмивки. Цветя получиха всички жени в училище, а учениците раздаваха поздравителни картички, изработени от тях на своите учителки и съгражданки. 

ВИЖ АЛБУМА



събота, 3 март 2012 г.

3 МАРТ - Национален празник на България


Националният празник 3 март в гимназията бе честван с две мероприятия.
На 2 март 2012 година рецитал изнесоха наши съученици, на фона на презентация, изготвена от Иван Геормезовски от 10-А клас.  Слово произнесе инж. Снежана Иванова - директор на училището.
На 3 март членове на клуб "Съхрани българското" положиха изплетения от тях венец на паметника Конника в Борован и почетоха паметта на загиналите за майка България.



четвъртък, 1 март 2012 г.

Баба Марта в ДДЛРГ


И до днес по стар български обичай българите посрещат символично пролетта и Баба Марта закичени с мартеници от прeсукани червен и бял конец. Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената здраве и сила. Това е обяснимо, защото носенето на мартеницата е в края на зимния сезон, когато жизнените сили са на изчерпване.

На 1 март Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени вълнени чорапи. Стопанката връзва мартеничките на всички в дома и благославя: "Да има здраве по хора и добитък, да раждат овошките, да бягат змии и гущери от хората, да има сполука в добитъка..."

И тази година децата от ДДЛРГ - Борован не бяха забравени от добрата старица - ученици от училището ги посетиха на празника и вързаха мартенички на ръчичките им, а  Баба Марта лично получи своите поздрави от малчуганите.


РАЗГЛЕДАЙ АЛБУМА