вторник, 29 ноември 2011 г.

Клуб "Математиката - интересна и забавна"

В началото на учебната 2011/2012 година към ОДК "Маша Белмустакова" с. Борован бе сформиран клуб "Математиката - интересна и забавна", в който участват ученици от IX до XII клас от ПГТ "Коста Петров".
Целта на клуба е да покаже на учениците, че математиката не е трудна и скучна наука, както мислят всички. Участниците решават математически кръстословици и ребуси, логически задачи. Част от времето си, което прекарват в интернет, вече използват за издирване на интересни факти от живота на известни математици.
На 28 ноември 2011 година участниците в клуба от X-a клас изнесоха програма "ТЕАТЪР НА ЦИФРИТЕ" по стихове на Джани Родари пред учениците от първи клас от ОУ "Отец Паисий" - Борован.

Пламенка Николова
ръководител на клуба и учител по математика в ПГТ "Коста Петров"


 

неделя, 20 ноември 2011 г.

Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия




С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005 година за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят се отправя призив към правителствата и международната общественост, всяка трета неделя на месец ноември да бъде ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. През 2011 г. денят е 20-ти ноември. На тази дата се почита паметта на хилядите хора, загинали без време по пътищата в следствие на пътнотранспортни злополуки. Всеки месец десетки българи - мъже, жени и деца, приключват своя жизнен път или биват осакатявани поради чужди или свои грешки на пътя. И докато нещастията, причинени от катастрофи, се отчитат като статистика, семейства остават завинаги без своите близки, с ограбени съдби и болка до края на живота си.
Организатори на събитието са: Българска асоциация на пострадали при катастрофи, Военномедицинска академия, СБА и БЧК.

Агенция "Фокус"


"Нека на тази дата да почетем паметта на хилядите загинали по пътищата на страната ни при пътно-транспортни злополуки и да изкажем съпричастност към тежката мъка на техните близки. Да отидем в църковния храм, да запалим свещичка в памет на загиналите при катастрофи и да се помолим за повече толерантност и повече отговорност по пътищата, за по-малко пострадали и жертви. Всяка седмица 15 българи – мъже, жени и деца приключват своя жизнен път заради чужди или свои грешки на пътя, а техните семейства остават завинаги без своите близки, с ограбени съдби и болка до края на живота им. ……………………………………………………….
Нека не приемаме тези цифри просто като статистика, а да си дадем сметка, че зад тях се крият загубени човешки животи и почернени съдби. Нека всички ние осъзнаем, че нарушенията на правилата за движение са заплаха за здравето и живота на хората. Необходими са ни повече толерантност, уважение, споделена отговорност, преосмисляне на поведението ни като участници в движението, за да намалим грешките, които водят до невъзвратими загуби. Нека всички заедно – институциите и всички участници в движението, да проявим воля и упоритост, да обединим усилията си и с конкретни действия да направим нашите пътища по-безопасни. На 20 ноември нека отдадем заслужена почит и към хората, които първи се отзовават на помощ при пътни инциденти – лекари, пожарникари, полицаи."
Из словото на Комисар Кирил Хаджихристев
Директор на ОД МВР – Смолян
 
В ПГТ "Коста Петров" денят в памет на загиналите 
от безсмисленита войни по пътищата бе отбелязан 
на 18 ноември 2011 година 
със слово на директора Снежана Иванова. 
Есе прочете ученичката от XI-a клас Кристина Велева. 



сряда, 2 ноември 2011 г.

1 ноември - Ден на народните будители


Честит празник на всички търсещи личности с буден и критичен поглед към случващото се и подбуждащи другите към любознателност и откривателство!

Честит празник на всички български учители, съхранили мислите си непокварени и приели с отговорност мисията да запазят чисти умовете и добродетелни сърцата на децата! На всички учители, които не спират да се стремят към съвършенството в професията, защото носят „отвътре” хъса за работа и които превръщат за учениците си всеки училищен ден в осмислено и запомнящо се преживяване!

Честит празник на всички българи, които любят, тачат и милеят всичко българско и родно!

Честит Празник на Народните будители – някогашни и днешни!  

Антоанета Иванова



„Училище на вековете” отвори врати на 1ноември – Деня на българските будители.
Учениците от ПГТ „Коста Петров” с. Борован - членове на клубовете „Съхрани българското” с ръководител Даниела Велчовска - учител по история и философия, клуб „Матрешка” с ръководител Дияна Абрамова – учител по руски и български език и „Творческа работилница” с с ръководител Галя Муцовска - учител по български език, възстановиха училище на миналите десетилетия в сградата на килийното училище в двора на църквата „Св. Николай” с. Борован. Трите клуба към ОДК „Маша Белмустакова” с.Борован се занимават със събиране, опазване и съхраняване на традициите, обичаите и паметниците на територията на общината.
Под благословията на християнската църква и пред борованската общественост прозвуча училищният звънец.
Учениците представиха празнична поетична програма. Гостите бяха поздравени с „Многая лета” от мъжката певческа група към Читалището, а жените от Пенсионерския клуб изпълниха мелодична народна песен.
Слънчевият ден също допринесе за празничното настроение.
Дияна Абрамова