събота, 29 октомври 2011 г.

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК


        На 28 октомври 2011 година чествахме патронния празник на нашето училище. Слово за дейността на Коста Петров произнесе Людмил Иванов - ВИД Директор, кратка програма подготвиха и изнесоха наши съученици. Венци бяха поставени на паметника край село Малорад и бюст-паметника на патрона в училищния двор.

четвъртък, 20 октомври 2011 г.

„Настроение”


На 19.10.2011 г. в Читалище „Развитие” гр. Враца бе представена първата книга „Настроение” на Галина Белинска. Прочетените стихове носеха тъга и радост, предизвикваха размисъл и усмивки. Вечерта бе разнообразена и от клиповете, направени по нейни стихове от П. Петкова - СЕДМИЦА  и А. Иванова-Миланова - БЯГАЙСЕЗОНИТЕ НА ЖИВОТА  и  КАФЕ
Вечерта събра хора от различни възрасти, предпочели поезията пред политиката в това предизборно време. Авторка на стихове и проза, учителката от ПГТ с.Борован, показа и десетина стенни пана, изработени от нея с много търпение и усет към красивото. Участниците в поетичната среща си тръгнаха развълнувани и доволни, с надежда за нови срещи с творчеството на Галина Белинска. А тя продължава да твори и да мечтае:

Мечти


Ех, никак не е лесен
ей този мой живот!
Като река наесен –
преляла и без брод,

тече водата мътна
от думи и сплетни...
Кога ли ще се сбъднат
и моите мечти?!

Неща тъй много има
невиждани от мен –
та всеки храст след зима
различно е зелен!

Не искам кой-знай колко –
все простички неща:
например, обиколка
със кораб по света,

в Египет пирамида
сама да изкача
и Сфинкса там да видя,
да топна в Нил крака,


а после във Аляска
да карам кучи впряг,
да яздя кон в Небраска...
На СПА – на Слънчев бряг

аз с внучката да ида,
пък може и сама...
да отпечатя книга...
ремонта у дома –

сал с една заплата...
да купя климатик...
и да сменя колата
с нов  модел, по-шик...

Не искам кой-знай колко –
все простички неща:
да не изпитвам болка,
от страх да не крещя,

че утре ще те няма...
Щом ти си тук до мен,
щом винаги сме двама,
денят ми ще е ден!
Мечта по-важна – нямам...























Събитието беше отразено във вестниците „Шанс Нюз” и „Враца Днес”:

 както и в интернет пространството: ПРЕДСТАВЯНЕ

ДА ПОЖЕЛАЕМ НОВИ ТВОРЧЕСКИ УСПЕХИ НА НАШАТА КОЛЕЖКА 
ГАЛИНА БЕЛИНСКА!
 

сряда, 19 октомври 2011 г.

"Шест мислещи шапки”


Техниката "Шест мислещи шапки” на Едуард де Боно се използва за разработване на най-доброто решение, основано на микс от амбиция, умения, чувствителност, творчество и добро управление на риска.
Същността на техниката се състои в последователно „цветно” мислене, като всеки цвят символизира определена настройка на ума. Образно казано, идеята е, когато носим шапки с различен цвят, да мислим по точно определен начин. С шестте шапки разглеждаме въпроса от различни гледни точки. Тя е мощен инструмент за подобряване на груповата ефективност, чрез избягване на спорове и конфликти и постигане на синергичен ефект.
Всяка мислеща шапка символизира различен начин на мислене:
Бяла шапка
Когато „носите” бяла шапка, се концентрирате върху информацията. Преценявате каква информация имате, какво можете да научите от нея. Откривате липси в наличната информация и се опитвате да ги запълните, или да ги вземете предвид. Анализирате минали тенденции и се опитвате да екстраполирате исторически данни в бъдещето.
Червена шапка
Когато „носите” червена шапка, търсите решение като използвате своята интуиция, инстиктивни реакции и емоции. Опитвате се също да помислите как другите хора ще реагират емоционално и се стремите да разберете интуитивните реакции на хората, които не са запознати напълно с вашите съображения.
Черна шапка
Когато „носите” черна шапка, гледате на нещата песимистично, предпазливо и отбранително. Опитвате се да разберете защо идеите и подходите може да не проработят. Това е важно, защото по този начин се разкриват слабите места на плана или начина на действие. Този начин на мислене ви помага да ги елиминирате, да промените подхода или да изготвите план за управление на риска.
Жълта шапка
Когато „носите” жълта шапка мислите позтивно. Тя предполага оптимистична гледна точка, която помага да видите всички ползи на решението и неговата стойност, както и да откриете възможностите, които произтичат от него. Мисленето в жълто ви помага да продължите напред, когато всичко изглежда мрачно и трудно. 
Зелена шапка
Когато „носите” зелена шапка, мислите креативно (творчески) и разработвате творчески решения на проблема. Мисленето е свободно и идеите не се критикуват. За подпомагане на този процес, Едуард де Боно е разработил специални творчески инструменти.
Синя шапка
Синята шапка е свързана с контрола върху процеса. Тя се носи от човека, който ръководи срещата. Този човек може да насочва групата да мисли по един или друг начин (да носи една или друга шапка) в зависимост от нуждите.
В рамките на един учебен час по ЗИПП  „Учебна компания”, под ръководството на инж.Галина Белинска – учител по икономическа практика, учениците от 11а клас ІІ-ра група, приложихме техниката "Шест мислещи шапки” на Едуард де Боно, за да преценим по-добре няколко идеи за дейността на компанията, да ги анализираме от различни гледни точки и да вземем най-доброто решение.
Гости на открития урок бяха нашите съученици от 11а клас І-ва група и преподавателите Петя Лазарова, Дияна Абрамова, Антоанета Иванова-Миланова, Пламенка Николова и Даниела Близнакова.
За всички беше много интересно приложението на този нов за нашето училище интерактивен, творчески метод за вземане на важни решения.

инж. Галина Белинска