неделя, 5 юни 2011 г.

65-ти Национален туристически поход „Козлодуй –Околчица”

„Тих бял Дунав се вълнува, весело шуми
и Радецки гордо плува по златни вълни...”

Тази година се навършиха 135 години от подвига на Христо Ботев,bкойто на 17 май 1876bгодина,bзаедно с 205 храбри българи, слиза на Козлодуйския бряг, поема към Балкана, където в неравен бой с врага намира своята смърт, но и своето безсмъртие...
В периода 27.05.- 02.06.2011 година се проведе 65-тият Национален туристически поход „Козлодуй –Околчица”. В него участваха над 800 българи, които вървяха по пътя на Ботев и неговата чета .
 Учениците от ПГ-Т „Коста Петров” с.Борован също се включиха, приемайки предизвикателството да вървят 120 километра пеш в жега, дъжд, студ и други неудобства, но да издържат докрай.
 Съставена от ученици от 9 и 10 клас , групата на Община Борован, ръководена от Даниела Велчовска, Николай Беличовски и Пламен Герговски достoйно защити името на гимназията и общината.
Всеки ден се съревновавахме с ученици от над 20 училища от областта и страната, сред които ветерани в туризма като Езикова гимназия „Йоан Екзарх” гр. Враца!
Този поход е едно голямо състезание по издръжливост, дисциплина и патриотизъм. За нашите деца той е истинско предизвикателсто. През седемте дни на похода децата се грижиха за чистотата на лагера си и за природата и затова, въпреки голямата конкуренция, нашата група извоюва трето място в категория Екология.
     Благодаря ви, мили деца!!!!
                                                                        Д. Велчовска

Снимки от похода можеш да видиш  ТУК  .




събота, 4 юни 2011 г.

1 юни в ДДЛРГ




На мило тържество по случай 1 юни - Международния ден на детето,  присъствахме в ДДЛРГ - Борован. Детските очички бяха озарени от светлина, докато пееха, рецитираха и танцуваха пред своите гости от ПГТ "Коста Петров". В края на тържеството учениците от БМЧК раздадоха на децата пакетчета с лакомства, подарък за всеки малчуган за най-светлия детски празник.


сряда, 1 юни 2011 г.

31 май - Ден без тютюнев дим


31 май е обявен за световен ден без тютюнев дим през 1987г. по инициатива на Световната здравна организация. За първи път се отбелязва през 1988г.

Потреблението на тютюневите продукти взема застрашителни размери сред младото поколение, особено в последните години. Всяка година в света умират близо 5 милиона души. Почти половината от децата - около 700 милиона, дишат въздух, замърсен от тютюнев дим, което ги превръща в пасивни пушачи.

Този ден има и специално послание към младите хора от цял свят: "МЛАДИТЕ ХОРА -НЕЗАВИСИМИ ОТ ТЮТЮНА!" В началото на 21 век тютюнопушенето продължава да е порок номер едно и всички знаем какви са последиците от това.За съжаление тъжната статистика сочи, че тук държим "палмата на първенството", защото българските деца и тийнейджъри са сред първенците по употреба на тютюневи изделия.  84% от 16-годишните са опитвали да пушат поне веднъж.

Проучванията показват, че факторът среда се оказва много важен. В това отношение семейството и приятелския кръг са водещи. Статистиката сочи още, че сред13-15-годишните от 52 страни България заема четвъртмясто по тютюнопушене. Процентът на пушещите момичета е по-висок от този на момчетата, което е още едни тревожен факт.

България е сред водещите страни по употреба на цигари. От 2001 година страната ни е на трета позиция в света по потребление на цигари на човек от населението.

Тютюнопушенето е водещата, но предотвратима причина за смъртност в Европа. Въпреки, че в нея живеят едва 15% от населението на планетата, то е обременено с почти 1/3 от заболяванията, предизвикани от тютюнопушене в световен мащаб.
текст: TeenViewSofia 


Учениците от БМЧК към ПГТ "Коста Петров" - Борован проведоха акция в подкрепа на Световния ден за борба с тютюнопушенето.