събота, 30 април 2011 г.

Великден в Детския дом


Великден е един от най-хубавите  празници за  всички християни по света. Всяка година за децата от Детския дом „Цвятко Сълковски” на този празник много хора и организации правят дарения.
Доброволците от БМЧК „Приятели на децата” Борован събраха над 120 яйца, които боядисаха заедно със своите малки приятели на Велики четвъртък,  на 21 април 2011г.
Учениците донесоха със себе си  много смях, веселие и танци, а накрая, както яйцата,  така  и  децата, бяха добре боядисани.
                                                                            Д.Велчовска














четвъртък, 21 април 2011 г.

„LA PUB”

Защита на курсови проекти в XII-a клас, специалност «Малък и среден бизнес»


На открит урок учениците от XII-a клас в Професионална гимназия по транспорт „Коста Петров” – Борован защитиха своите курсови проекти по Бизнескомуникации на френски език /учебна практика/. Техни гости бяха: инж. Десислава Тодорова – директор на училището, инж. Галина Белинска – учител по икономически дисциплини и франкофон и Дияна Абрамова – учител по руски език и класен ръководител на XII-a.

В началото на учебната година класът беше разделен на микроекипи  /двама или трима ученика/,  сформирани напълно самостоятелно и на случаен принцип. Водещата идея беше, че в реалния живот не си избираме колегите, с които да работим и крайният резултат и реализирането на целите зависи в голяма степен от стиковката между отделните членове на екипа и разпределението на задачите в зависимост от специфичните умения на всеки един и чувството му за отговорност и съпричасност към общата задача на екипа.

Антоанета Иванова – учител по френски език – изпълняваше ролята на консултант по езика.

Всеки екип трябваше да «създаде» своя фирма и да я «разработи» в часовете по учебна практика. На защита  освен устното изложение, да представи и готовия проект от четири задължителни елемента:
1.     Фирмена документация – име на фирмата, описание на сферата и дейността, която развива, фирмен надпис, лого, девиз, щатно разписание на длъжностите, бюджетна разбивка за един месец и диаграма на вътрешната структура на предприятието /индивидуално за всеки ученик/.
2.     Делова кореспонденция – 14 специфични писма /оформени съобразно изискванията за делова кореспонденция/ – потвърждаване на резервация, уговаряне на среща, оферта, условия на плащане, отговор на рекламация и т.н. – индивидуално за всеки ученик.
3.     Рекламен материал на хартиен носител – каталог, брошура, диплянка – изработен на програма Microsoft Publisher eдин за екипа.
4.     Покана за фирмено парти – изработена в XI-ти клас в часовете по ЗИП – Френски език.