вторник, 29 март 2011 г.

"Cash Flow" / "Потоци пари"

"Парите не са най-важното нещо в живота, 
но определено имат влияние върху всичко, което е важно."


Играта е създадена по книгата на Робърт Киосаки "Богат татко, беден татко". 
Използваме я в часовете по УП - "Счетоводство" /10-а клас/,  УП - "Счетоводство на предприятието" /11-а клас/ и Производствена практика в 12-а клас.
Чрез игровия метод ние се забавляваме, докато учим. Играта позволява играчите да бъдат и учители. Всеки играч е одитор на седящия вляво и по този начин се подкрепяме взаимно в учението и развитието.

Играта  "Cash Flow" помага на учениците:
1. Да си поставят цели - не само финансови - и да ги следват до постигането им.
2. Да пресмятат приходите и разходите си и да анализират последиците от всяка покупка или продажба.
3. Да затвърдят знанията си по "Счетоводство" за активи, пасиви, баланс, управление на разходите, следене на паричните потоци.
4. Да усвоят нови термини, свързани с дисциплините "Финанси" и "Икономика на предприятието".
5. Да се научат на финансова отговорност, като приложат получените знания и умения сега в личния си бюджет, а по-късно - в семейството и работата си.

Инж. Галина Белинска





понеделник, 21 март 2011 г.

21 март - Ден за толерантност към различнитe

„Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права...” 

     На този ден под звуците на  българската песен „Страхотен ден”, листовки с текстове от Конституцията на Република  България  раздадоха на своите учители и съученици, доброволците на БМЧК „Приятели на децата" с.Борован.Специално изработени от тях табла  с девиза на кампанията ”Дръж се с другите така, както искаш те да се държат  с теб”украсиха цялото училище.
   Връх на тази кампания беше общата снимка на ученици и учители пред гимназията организирана от доброволците с призива:
„Станете част от моя живот и моите спомени,защото сме равни ..."
Даниела Велчовска



неделя, 20 март 2011 г.

“Най-добър млад автомонтьор 2011″

На 18 и 19.03.2011 г. в ПГ по транспорт – гр. Сливница, се проведе регионалният кръг на националното състезание „Най-добър млад автомонтьор”. В надпреварата взеха участие ученици от пет професионални гимназии от областите Видин, Монтана, Враца и София-област.

Отборът на ПГТ „Коста Петров” – Борован беше в състав: Тошко Цанов, Найден Цветанов и Даниел Иванов, ученици от 12-б клас. 

Сред гостите бяха началникът на РИО на МОМН – София-област, г-н Христо Андреев, кметът на община Сливница, г-н Георги Георгиев, представители на фирма “Bulgarian Truck Service” Ltd. – гр.Сливница, директорът на „Автомотор Корпорация” – сервиз “Ситроен”, г-н Милен Зоков, председателят на училищното настоятелство, инж.Калин Кокошаров, както и други представители на работодателите от сферата на транспорта.

Нашият отбор се представи достойно и се класира на четвърто място. Поздравления за момчетата и техните преподаватели: инж. Даниела Стоянова по Теория на специалността и Йордан Йораднов и Валентин Вельовски -по учебна практика.














събота, 12 март 2011 г.

Осми март в ПГТ “Коста Петров”



Интересна програма, много песни, танци, смях и закачки, поздрав-песен за всяка една от учителките, и не на последно място – харизмата на водещите – с чудесно настроение ни зареди всичко това на празничния ден.

   





Учебна компания "Greeting" АД

     През учебната 2010/2011г. за първи път в нашето училище се работи по една от програмите на Джуниър Ачийвмънт България-"Учебна компания" с ръководител инж. Галина Белинска.
     Програмата помага на младите хора да оценят и по-добре да разберат ролята на бизнеса в нашето общество. (Призната от Европейската комисия за най-добър модел в обучението по предприемачество).
     Въведена бе като ЗИПП за учениците 11 клас, които избраха да направят Ученическа книжарница за най-необходимите стоки - тетрадки, химикалки и други.
     След проведеното маркетингово проучване бяха пуснати в продажба - поздравителни картички - ръчна изработка, а за празниците - и плюшени играчки. Въпреки прекъсванията в работното време(само междучасията) и бедния асортимент, ученическата книжарница се радва на успех сред ученици и учители в училище.







 

събота, 5 март 2011 г.

Баба Марта на гости на децата от ДДЛРГ ”Цветко Сълковски”


На зелената морава,
Баба Марта се задава,
Подарява мартенички
На големи и мънички!!!


С лъчезарните си усмивки,стихчета и весели песнички,децата от ДДЛРГ”Цветко Сълковски” посрещнаха Баба Марта,внучката й Яна,Пижо и Пенда-доброволци от БМЧК”Приятели на децата „с.Борован.Те им разказаха за мартенските обичаи на българите и ги закичиха с изработените от самите тях мартенички.
Учениците от ПГ-Т”Коста Петров” и тази година не забравиха своите приятели,децата,посетиха ги ,зарадваха ги със своите грижи,почерпиха ги –скромно,но от сърце!
Честита Баба Марта!
Д.Велчовска


По-високо от небето

На 15.02.2011год. в ПГ-Т "К.Петров", с.Борован, обл.Враца се проведе училищния кръг от Националния конкурс  за рецитатори на руски език под надслов " По-високо от небето".
Учениците от ПГ по транспорт, членове на клуб "Матрьошка" Диана Спасова от 9-а, Петя Любенова от 9-а, Ивалина Тановска от 9-б и Детелина Генчева от 10-а се включиха в конкурса и рецитираха стихове на класиците Пушкин, Лермонтов и Тютчев.
       Авторитетна комисия оцени по достойнство и класира най-добрите за Националния конкурс в София. Директорът на училището инж.Д.Тодорова благодари на г-жа Д.Абрамова-учител по руски език и участниците в конкурса за положените усилия и им връчи специално изработените за случая грамоти.


На 26.02.2011год. ученичките от клуб "Матрьошка" към училището- Детелина Генчева от 10а клас и Ивалина Тановска от 9б клас участваха в Националния конкурс за рецитатори на руски език - "По-високо от небето" в гр.София - Руски културен информационен център.
    С много чувстно и вдъхновение рецитираха стихове на А.С.Пушкин и Ф.И.Тютчев.