четвъртък, 25 март 2010 г.

НАШИТЕ БАСКЕТБОЛИСТКИ - ПЪРВИ В ОБЛАСТТА

На 20 март 2010 година в ЕГ "Йоан Екзарх" Враца се проведе Областно първенство - Ученически игри 2010 - Баскетбол - девойки VIII - X  клас под ръководството на Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на физическото възпитание и спорта и Българска асоциация "Спорт за учащи".
Срещнаха се отборите на СОУ "Васил Кънчов" - Враца и ПГТ "Коста Петров" - Борован. Срещата завърши с победа 13:5 в полза на отбора на ПГТ, с което се класираме за зонални състезания с победителите от Видин и Монтана.


Състав на нашия отбор:

Габриела Първанова - 10 клас
Мария Каменова - 10 клас
Малина Марковска - 9 клас
Детелина Генчева - 9 клас
Илияна Първанова - 9 клас
Ирина Велчовска - 9 клас
Йоланта Нечовска - 9 клас
Камелия Къчовска - 9 клас

Треньор: Николай Беличовски

Грамота за първото място


Николай Беличовски

сряда, 24 март 2010 г.

ТРЕТО МЯСТО ЗА НАШИТЕ МОМЧЕТА!


На 20.03.2010 г. в гр. Монтана в ПТГ "Юрий Гагарин" се проведе регионалния кръг на Националното състезание по професионално направление „Моторни превозни средства” за уч. 2009/2010 г."Най-добър млад автомонтьор". Учениците от ПГ по транспорт "Коста Петров" с.Борован, обл.Враца, специалност "Автотранспортна техника" - 12 клас ВЛАДИМИР ИЛИЕВ КАМЕНОВ, МИТКО СИМЕОНОВ ТОНЧЕВ и ПАВЛИН ЕВГЕНИЕВ КОСТОВСКИ взеха участие и се класираха на трето място. 


Лично те - учениците с ръководител Йордан Йорданов /преподавател по специалността/ представиха и връчиха в понеделник, 22.03.2010 г., на Директора на училището инж.Десислава Тодорова следните награди: Грамота от Началника на РИО-Монтана, купа от регионалния кръг"Най-добър млад автомонтьор" - отборно класиране за трето място и предметни награди.



Директорът на училището инж.Десислава Тодорова благодари на класиралите се ученици и учителите  им: Йордан Йорданов, Муталип Аладжиков, Валентин Вельовски и инж. Даниела Стоянова.

Учениците ще получат индивидуални предметни награди от Директора на училището инж. Десислава Тодорова.



вторник, 23 март 2010 г.

Юбилей: Димитър Кичуков

На 22 март 2010 година нашият колега и приятел Димитър Кичуков навърши 60 години.
Честит рожден ден, Мите,  желаeм ти време за щастие, време за любов, време за промяна, време за наслади, време за мечти, време да опиташ всички радости на света… и най-вече човек, с когото да ги споделяш! Наздраве!




понеделник, 22 март 2010 г.

ЕКОДЕН : Световен ден на водата

Световният ден на водата се чества с цел увеличаване на запознатостта и действие за привличане на вниманието към проблемите на повече от 1 милиард души по света, които нямат достъп до чиста и безопасна питейна вода. Денят се чества от 1993 г. насам на 22 март и е насрочен през 1992 г., когато Генералната асамблея на ООН приема резолюция. Денят е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Всяка година една от агенциите на ООН, занимаващи се с проблемите на водата, поема инициативата да промотира и координира международни дейности за Световния ден на водата.

През 2010 празника е посветен на въпросите, свързани с чистотата на водата. Страните ще го отбележат под мотото "Чиста вода за здравословен свят", съобщиха от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Правителства и международни организации потвърждават чрез политиките си, че чистата вода е живот, а той зависи от това как се защитава качеството на водата. Целта е да се ускори изпълнението на една от целите на развитието за този век - намаляване с 50 на сто на броя на хората без достъп до чиста вода и канализация до 2015 г.
Източник: dir.bg
 
Денят на водата ние, ученици и учители от ПГ по транспорт "Коста Петров", отбелязахме с екоден. В първия ден на пролетта всички заедно направихме пролетно почистване на парка, стадиона, плаца и алеите на училището.


неделя, 21 март 2010 г.

ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ!

                       
ХАЙКУ И ПРОЛЕТ

                      Тиха надежда
                      спи под снежна покривка,
                      скрита в кокиче.

                      Пролетна песен
                      блика чиста и нежна
                      в очи на момиче.

                      Облаци бели
                      в синевата се гонят,
                      слънце наднича.

                      Ражда се обич,
                      небето на земята
                      с нежност се врича.

                      Слънчеви мисли,
                      красиви и пролетни,
                      весели тичат.


вторник, 2 март 2010 г.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИЯ!

Photobucket
На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя.
С него се слага край на Руско-турската освободителна война.
Договорът е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили.
Според него освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска.
Площта му е над 170 000 кв. км. Пълномощници от руска страна са граф Игнатиев и Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей.
Чл. 6 -11 се отнасят до България, която е създадена като автономно трибунално княжество с християнско правителство и своя войска.
Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).
Чл. 7 от договора урежда устройството и управлението. Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта.
Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар.
Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.
За съжаление, големите европейски сили, не допускат нито за ден съществуването на голяма по територия и население държава на Балканите.
Няколко месеца по-късно през юни 1878 г. на Берлинския конгрес картата е прекроена, а България – разпокъсана.
От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.
Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.
10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.



Ученици от Професионална гимназия по транспорт "Коста Петров", членове на клуб "Съхрани българското", изплетоха венец и почетоха паметта на героите, загинали за свободата на Майка България.
Те се включиха в тържественото честване на Трети март, организирано от Община Борован.

 
  
  
  
 


Баба Марта бързала...

На Първи март, ние, учениците от ПГТ "Коста Петров" и членове на БМЧК - Борован, посетихме нашите малки приятели от детския дом. Занесохме им много лакомства, закичихме ги с чудни бели и червени мартенички. Специално за малчуганите ние се превъплътихме в техните любими приказни герои и заедно посрещнахме Баба Марта.